Europa bez granica

EU karta

Obrtnici se zalažu za Europu bez granica
U petak, 21. travnja 2017, u Umagu je održan sastanak na kojem su, na inicijativu Obrtničke komora Istarske županije, o problem režima prelaska granice, razgovarali predstavnici Obrtničke komora Istarske županije, Udruženja obrtnika Bujštine – Umag i Udruženja obrtnika Buzet, s predstavnicima Območne obrtno podjetniške zbornice Koper i Območne obrtno podjetniške zbornice Sežana.
Sudionici razgovora osvrnuli su se na problem koji uvođenje novog režima kontrole, umjesto dosadašnjih ciljanih kontrola, donosi svim gospodarstvenicima, pa i obrtnicima s obje strane hrvatsko slovenske granice. Istaknuta je želja da granica u potpunosti nestane, te je zamjereno političarima obiju država da, prilikom izglasavanja mjera, nisu mislili na posljedice koje će one imati na gospodarstvenike. Borba protiv terorizma i ilegalnih migracija je potrebna, ali ona će biti uspješnija ukoliko se provodi u suradnji s građanima.
Nazočni su preuzeli obvezu o navedenom problemu kontaktirati rukovodstva Hrvatske obrtničke komore i Obrtno podjetniške zbornice Slovenije, te inicirati razgovore s predstavnicima vlada dviju država s ciljem rješavanja situacije koja prijeti gospodarstvenicima s obje strane granice.