Kodeks za računovođe – dokument koji unaprjeđuje i štiti struku

Budžet

Skupština Hrvatske obrtničke komore 28. lipnja je jednoglasnom odlukom prihvatila Kodeks za računovođe, punim nazivom Kodeks Hrvatske obrtničke komore za obavljanje računovodstvenih i knjigovodstvenih poslova i funkcije računovodstva.

 Kodeks, između ostalog, definira načela postupanja računovodstvenih servisa, ali i uređuje zaštitu osobnih podataka, sukladno Uredbi o zaštiti osobnih podataka. Tako npr. računovodstveni servisi, potpisnici ovog Kodeksa, ne trebaju dodatno ugovorno uređivati odnose sa svojim zaposlenicima u skladu sa spomenutom Uredbom, a isto tako jasno su uređena i pravila postupanja s osobnim podacima u slučaju kada je računovodstveni servis Izvršitelj obrade osobnih podataka.

Ovim putem Hrvatska obrtnička komora poziva sve svoje članove koji podržavaju donošenje ovog važnog dokumenta za računovodstvenu struku  da potpišu Izjavu o prihvaćanju Kodeksa koja se nalazi u privitku i dostave ju na adresu Hrvatske obrtničke komore, Ilica 49/II, u Zagrebu.

Potpisivanjem Izjave svaki računovodstveni servis ostvaruje prava potpisnica Kodeksa.

Izjavu o prihvaćanju Kodeksa za računovođe mogu potpisati sve članice Hrvatske obrtničke komore (redovni članovi – obrti, ali i dobrovoljni članovi  te ostale pravne osobe).

Sukladno odredbama Kodeksa, Hrvatska obrtnička komora vodi popis potpisnica Kodeksa, koji će se redovno ažurirati na HOK web stranici, a trenutni Popis možete pogledati ovdje:

Popis_potpisnica_Kodeksa_HOK-a_za_obavljanje_racunovodstvenih_i_knjigovodstvenih_poslova_i_funkcije_racunovodstva_azurirano_2018-7-13.pdf 126,65 kB

Veliki je ovo korak za računovodstvenu struku, a sukladno već ranije pristiglim potpisanim Izjavama računovodstvenih servisa koji ga prihvaćaju, dokaz i potrebe da se uredi ovo vrlo važno područje.

Brojna trgovačka društva su uvidjela značaj ovog dokumenta te su stupanjem u dobrovoljno članstvo Hrvatske obrtničke komore u mogućnosti koristiti ga u svrhu jednostavnijeg i jasnije uređenog poslovanja svojih servisa. To predstavlja jasan dokaz da je Sekcija računovođa Hrvatske obrtničke komore koja je dugotrajnim i intenzivnim radom kreirala Kodeks, uspjela prepoznati nužnost za usklađivanje i ujednačavanje postupanja cjelokupne računovodstvene struke.

Prva Uvjerenja već su otpremljena pa ovim putem čestitamo svim računovodstvenim servisima koji su već prepoznali vrijednosti ovog važnog dokumenta.

Cjeloviti tekst Kodeksa možete pronaći u privitku:

Kodeks_HOK-a_za_obav_rac_i_knjig_posl_i_funkc_rac.pdf 532,50 kB

Izjava_Kodeks_HOK-a_za_racunovodje_2018-6-28.docx 12,67 kB