Obilježena 45. obljetnica UO Buzeta

Ruke zajedništva

Sa 260-tak registriranih obrta i 280 obrtnika koji zapošljavaju dvjestotinjak zaposlenika, buzetsko obrtništvo i dalje predstavlja jednu od najvećih tvornica u gradu. Obrtnici su utkali sebe u ovaj grad i neizostavni su dio njega. Ponosni smo na dugu tradiciju našeg obrtništva, poručila je predsjednica obrtničkog udruženja Loredana Krbavčić na svečanosti kojom su u Svetom Duhu kod poslovne zone Mažinjica, obilježeni 45. obljetnica Udruženja obrtnika i 15. Dana obrtnika. U posljednjih pet godina promjene koje su se dogodile utjecale su i na rad obrtničkog udruženja; od ulaska Hrvatske u Europsku uniju pa do promjena u Zakonu o obrtu, pri čemu smo izgubili više od 50 posto sredstava za rad i bili prisiljeni smanjiti rad udruženja sa punog na pola radnog vremena što je u konačnici značilo i gubitak povezanosti sa obrtnicima. Početkom ove godine naše je obrtnike pogodila vijest o povećanju komorskog doprinosa, međutim za udruženje je to bila prilika da ponovo zaposli tajnicu na puno radno vrijeme i time krene u realiziranje novih ideja i aktivnosti, te da vjetar u leđa obrtnicima da prepoznaju mogućnosti koje im udruženje može pružiti, naglasila je Krbavčić. Kao jedan od problema buzetskog udruženja istaknula je rad cehova, na koje se obrtnici slabo odazivaju, no rekla je također da su u udruženju ponosni na rad ceha ugostitelja, koji se uvijek uključuje u manifestacije koje organizira ceh ugostitelja područne obrtničke komore. Obrtnici se uključuju i u humanitarne akcije i iskazuju svoju humanost prema kolegama u trenutku kad im je pomoć najpotrebnija.

Sve me to, kao predsjednicom udruženja u četvrtom mandatu, čini osobito ponosnom jer čvrsto vjerujem da sav uložen trud, kako mene tako i mojih prethodnika, ali i svih naših aktivnih članova, doprinosi boljitku i razvoju obrtništva u cjelini. Za ovu značajnu godišnjicu redizajnirali smo web stranicu koje će biti prilagođena današnjem vremenu mobilnog Interneta i polazna točka našim obrtnicima i korisnicima njihovih usluga za dobivanje relevantnih informacija, naglasila je Krbavčić. 

U povodu značajne obljetnice, privremeni ovlaštenik predsjednika Hrvatske obrtničke komore Davor Pleško uručio je buzetskom udruženju Povelju HOK-a za izniman doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih institucija. Jubilej je buzetskim obrtnicima čestitao i predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska.

Sve ove godine Udruženje obrtnika bilo je značajan segment gospodarskog razvoja. Grad Buzet u skladu sa mogućnostima trudio se biti potpora obrtnicima, u zadnje četiri godine preko 170 obrtnika koristilo je gradske potpore u što je usmjereno 1,2 milijuna kuna, poručio je gradonačelnik Siniša Žulić.

U kraćem programu nastupile su mlada pjevačka nada Karla Havić i njen otac glazbenik Elvir Havić te pjesnikinja Marija Ribarić.

Zahvale i priznanja obrtnicima

Priznanja u povodu obilježavanja 45. godišnjice osnivanja Udruženja, za dobru suradnju i doprinos radu, uručena su udruženjima obrtnika Pula, Pazin, Labin, Poreč, Rovinj, Bujštine, Sisak, Stubica i Kopar, Gradu Buzetu, Obrtničkoj komori Istarske županije, Hrvatskoj obrtničkoj komori i novinarki Glasa Istre Gordani Čalić Šverko. Za doprinos razvoju obrtništva i rad u obrtničkim tijelima, priznanja su uručena Igoru Božiću, Valdiju Jermanu, Mladenu Krbavčiću, Nildi Marinac, Martini Rehak, Marineli Stopar, Mariu Vivodi, a za doprinos razvoju i vođenju udruženja Klaudiu Marincu i Loredani Krbavčić.

Podijeljena su priznanja jubilarcima za dugogodišnji rad u obrtništvu. Za deset godina priznanje su dobili Mirsad Fejzić, Elvir Havić, Adrijana Jakac Babić, Elda Jerman, Robi Jermaniš, Krešimir Jović, Marino Majcan, Dalibor Petohleb, Vilijan Prodan; za 15 godina Tomislav Čendak, Mladen Draščić, Đeni Šavko, Elvis Vivoda; za 20 godina Branka Draščić, Ošo zajednički obrt za proizvodnju, trgovinu, ugostiteljstvo i usluge, te Josip Radović; za 25 godina Valter Cerovac, Robert Jakac, Ljubo Šćulac i Branko Škrinjar; za 30 godina Jerman transporti i Damir Sirotić, a za 35 godina Ondina Petohlep i Josip Poropat.

Izvor: Glas Istre