Obrtnička suradnja i veliko srce obrtnika

Obrtnička suradnja

“Snaga je u zajedništvu”, moto Udruženja obrtnika Buzet još je jednom potvrđen angažmanom buzetskih obrtnika koji su se proteklog vikenda uključili u sanaciju poslovnih prostorija zbratimljenog Udruženja obrtnika Sisak kao i Društva obrtnika Sisak u sisačkom Domu obrtnika. Na poziv Udruženja obrtnika Buzet, u trodnevnu akciju obnove obrtničkih prostorija, pridružili su se i članovi Udruženja obrtnika Stubica i Območne obrtno-podjetniške zbornice Koper. Ovu humanitarnu akciju podržao je i Grad Buzet. Obnovom je obuhvaćeno više od tisuću kvadrata u sisačkom Domu obrtnika

Nakon razornog potresa koji je prošle godine pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, namjera je bila pomoći pri obnovi prostorija Doma obrtnika Sisak, zajednički se angažirati u završnim i soboslikarskim radovima, ustupiti svoj rad i materijal kako bi obrtnici iz Siska mogli i dalje koristiti poslovne prostorije i nesmetano raditi, rekla je predsjednica buzetskog obrtničkog udruženja Loredana Krbavčić.

– Prostorije u Domu obrtnika Sisak temeljito su obnovljene svega nekoliko dana prije potresa, a u potresu su popucale gipsane ploče, trebalo ih je sanirati i prefarbati. S obzirom na to da je sisačko udruženje već nekoliko mjeseci bez komorskog doprinosa jer je obrtnike potresom zahvaćenog područja obrtnička komora oslobodila njegovog plaćanja. Bili smo svjesni da je to preveliki zahvat samo za naše udruženje i budući surađujemo s obrtničkim udruženjima iz Kopra i Stubice, kontaktirali smo ih i svi su se spremno stavili na raspolaganje, rekla je Krbavčić. Uz nju, iz buzetskog udruženja u akciju u Sisku uključila se i tajnica Valentina Buršić, član Nadzornog odbora i vlasnik obrta za soboslikarske radove Pino Štefanini, član Skupštine i vlasnik obrta za građevinske radove Admir Jašarević te članica Skupštine, vlasnica obrta za ugostiteljstvo Biljana Savić.

Akcija pomoći obrtnicima Siska ima još jednu simboličku dimenziju.

– Kada smo na Upravnom odboru razgovarali kako pomoći Sisku i s obzirom na financijsku situaciju našeg udruženja jer su nas samo materijal, troškovi prijevoza i smještaja stajali 20.000 kuna, odlučili smo s obzirom smo ove godine trebali proslaviti 30 godina bratimljenja s Udruženjem obrtnika Sisak i mi smo trebali biti domaćini, umjesto te svečanosti taj smo novac odlučili usmjeriti u obnovu Doma obrtnika Sisak. Svih nas povezuje dugogodišnja povijest suradnje i humanitarnih akcija. Ova ista ekipa, Buzet, Sisak, Stubica, Kopar, je 2014. godine jedan vikend odradila u Gunji, nakon poplava pomagala urediti obrtničke radionice, podsjetila je Krbavčić.

Predsjednica Udruženja obrtnika Sisak Ivanka Čačić. Komentirala je kako obrtnike doista krasi veliko srce.

– To je nešto predivno kada se vidi da isto srce kuca i u Sisku i u Buzetu i Kopru i u Stubici. Pomoć nam je više nego potrebna. Temeljito smo obnovili zgradu Doma obrtnika, na Badnjak prošle godine montirali novu kuhinju, a nakon nekoliko dana zahvatio nas je potres i oštetio zidove. Naše udruženje financijski je dosta loše, jedva pokrivamo hladni pogon, a kamo li nešto drugo, tako da nam je ovo velika pomoć, stvarno sam im svima zahvalna, poručila je Čačić.

Izvor: Glas Istre (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)