Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo Hrvatskoga sabora usvojio amandman HOK-a

Dimnjačar

Amandmanom se uklanja ograničenje koje bi se svodilo samo na kruta goriva – dimnjačari će i dalje moći obavljati čišćenje i kontrolu svih uređaja za loženje neovisno o energentu

Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo Hrvatskoga sabora, na 20. sjednici održanoj 14. lipnja, raspravljao je o Konačnom prijedlogu zakona o komunalnom gospodarstvu.

Uz još neke amandmane, usvojen je i amandman Hrvatske obrtničke komore koji će biti predložen Hrvatskome saboru na donošenje kao dio Konačnog prijedloga zakona o komunalnom gospodarstvu.

U prvoj verziji zakona, predloženom odredbom uređaji koji rade na plin i zapaljive tekućine izbačeni su iz neovisnog nadzora dimnjačarske službe. Dimnjačarska služba je neovisan sustav kontrole svih dimnjaka i ložišta neovisno o energentu, u svrhu zaštite korisnika od požara, trovanja i eksplozija na određenom dimnjačarskom području. Hrvatski dimnjačari se kontinuirano usavršavaju  u skladu s najnovijim standardima u Europskoj uniji. Zbog svojih kompetencija, preventivnim djelovanjem dimnjačarske službe znatno utječu na smanjenje broja požara i trovanja uzrokovanih neispravnošću dimovodno-ložišnih sustava.

Usvajanjem ovog amandmana, omogućen je nastavak rada poslova dimnjačarske službe u istom opsegu, a korisnicima zajamčena sigurnost koju dimnjačarska služba pruža.