Promjene u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koje se tiču ugostitelja, frizera, kozmetičara, pedikera i ostalih

Pranje ruku

U Narodnim novinama br. 130/07, objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Tekst Zakona nalazi se na linku.

Neke od najvažnijih izmjena u ovom Zakonu proizlaze iz dugogodišnjeg traženja i inzistiranja Hrvatske obrtničke komore na produženju valjanosti higijenskog minimuma i sanitarne knjižice.

Tako je ovim Zakonom propisano da pojedine osobe (članak 2. ovog Zakona) koje moraju imati sanitarnu knjižicu istu moraju obnavljati svaku godinu dana, a ne šest mjeseci kako je do sada bila obaveza. Isto tako obaveza polaganja higijenskog minimuma produžuje se na pet godina, u odnosu na dosadanje četiri godine (članak 6. ovog Zakona). Ove promjene stupaju na snagu sa 01.01.2019. godine.

Izmjenama Zakona propisuje se da osobe koje obavljaju poslove u proizvodnji, odnosno prometu kozmetičkih proizvoda, a koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s kozmetičkim proizvodima, te fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost pružanja usluga njege ili uljepšavanja lica i tijela, kao i osobe koje obavljaju poslove unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice, će morati imati potrebna znanja o sprečavanju zaraznih bolesti prije početka rada odnosno obnavljati iste svakih pet godina.

S tim u vezi Zakon je predvidio donošenje provedbenog propisa koji će definirati kriterije i način polaganja. Ministar zdravstva će pravilnikom propisati način i program stjecanja potrebnog znanja.

Kako bi osigurali pravovremenu prilagodbu svih onih koji će morati zadovoljiti ovu odredbu Hrvatska obrtnička komora zatražila je službeno očitovanje od strane Ministarstva zdravstva.

Tekst očitovanja donosimo u cijelosti: Potrebna znanja o sprečavanju zaraznih bolesti.pdf