Završeni izbori u Udruženju obrtnika Buzet za mandat 2018. – 2022. godine

Skupština

Nemamo čarobni štapić da riješimo svakodnevne obrtničke probleme, ali zajedništvom možemo postati prepoznatljivi obrtnicima i privući ih na sjednice cehova, poručila je Krbavčić članovima obrtničke skupštine

U svoj peti mandat zakoračila je Loredana Krbavčić koja je na izbornoj skupštini ponovo izabrana za predsjednicu Udruženja obrtnika Buzet, dok je potpredsjednik Igor Božić. Uz njega, u sastavu upravnog odbora su i Valdi Jerman, Mladen Krbavčić, Nilda Marinac, Irma Pernić, Martina Rehak i Damir Sirotić. Članovi nadzornog odbora su Gabrijela Jerman, Pino Štefanini i Damir Zorko.

– Nemamo čarobni štapić da riješimo svakodnevne obrtničke probleme, ali zajedništvom možemo postati prepoznatljivi obrtnicima i privući ih na sjednice cehova, poručila je Krbavčić članovima skupštine te pozvala obrtnike na suradnju kako bi u novom mandatu zajedničkim snagama dali vjetar u leđa radu obrtničkog udruženja koje je lani proslavilo 45. obljetnicu djelovanja.

Ponovo tajnica na puno radno vrijeme

Nakon povećanja komorskog doprinosa udruženje obrtnika ponovo ima tajnicu na puno radno vrijeme. Podrška je obrtnicima i pri kandidiranju projekata, ispunjavanju obrazaca, prijevoda ili rješavanju obrtničkih problema koje je važno isticati, kaže Krbavčić, jer se njihovo rješavanje može potaknuti i na sjednicama cehova, županijskih i nacionalnih.

S obzirom da se mladi sve rjeđe odlučuju za obrtnička zanimanja, nedostatak radne snage jedan je od problema koji muči buzetske obrtnike. Cilj je povećati interes mladih za obrazovanjem u obrtničkim zanimanjima te osigurati kvalitetno obrazovane kadrove koji mogu potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje u obrtništvu. Buzetski obrtnici će za učenike osnovnih i srednjih škola organizirati dane otvorenih vrata u svojim obrtima.

Buzetsko obrtništvo ima 270 registriranih obrta

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je javni poziv za stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima, namijenjen učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima dok Ministarstvo turizma stipendira nove učenike i studente koji se odluče obrazovati za ugostiteljsko-turistička zanimanja. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je k tome i poziv za projekt naukovanja za obrtnička zanimanja čiji je prioritet poticanje gospodarskih subjekata na sudjelovanje u obrazovanju učenika koji stječu zanimanja iz sustava vezanih obrta.

Buzetsko obrtništvo s 270 registriranih obrta koji zapošljavaju dvjestotinjak radnika, nazivaju i jednom od najvećih tvornica u gradu. Među obrtima prevladavaju uslužne djelatnosti, a među novootvorenim većinom su obrti za čišćenje kuća za odmor i održavanje njihova okoliša što je povezano s povećavanjem smještajnih kapaciteta u turizmu.

Izvor: G. Čalić Šverko za Glas Istre